Sabeu com s'elabora sa mel d'Eivissa?
Avui parlam amb en Vicent Marí, president de s'Associació d'Apicultors d'Eivissa, i ens explica en què consisteix el procés, així com tot el que ens aporten ses abelles, més enllà de sa mel.
Sabies que hi ha tres temporades de recol·lecció de la mel? La primera té lloc a la primavera, quan es recull la mel dels ametllers i els cítrics; la segona és amb la floració d'estiu, i principalment es recull la mel de la frígola. La tercera collita es fa a la tardor, quan la floració domminant és la de garrover.
Hi ha dos tipus de mel: la pasteuritzada, que se sotmet a més de 40 graus durant 15-30 minuts, i la no pasteuritzada.
La mel pasteuritzada passa per un procés de microfiltració, per on no hi passa tot el pol·len. Això fa que tingui canvis en les propietats organolèptiques, i a causa del procés de pasteurització, mai cristal·litza.
La mel no pasteuritzada, en canvi, conserva totes les seves propietats i si que cristalitza.
Les abelles tenen una funció molt important dins el nostre ecosistema, i és que no només ens donen mel. Aquests insectes també ens aporten pol·len, pa d'abella, suc d'abegot, jalea real, i l'apitoxina, que s'utilitza per fer tractaments medicinals, entre d'altres.
A més, les abelles tenen una funció molt important en la pol·linització de cultius. S'ha comprovat que allà on hi ha abelles, la producció augmenta fins a un 75%.
El que més ens ha fet reflexionar és que cada vegada hi hagi més poca mel. Això és degut al canvi climàtic i a l'envelliment dels professionals que s'hi dediquen, ja que no hi ha un relleu generacional en el món de l'apicultura.